21.1.2011
Kapea long-tail boat rantautui Don Det saaren eleläkärkeen. Porukka purkautui veneestä rannalle ja lähti käppäilemään eteenpäin. Katselin hetken ympärilleni ja huomasin, että hieman kauempana seisoskeli eräs reissaaja tutkiskellen Lonely Planetin karttaa saaresta. En jaksanu kaivella omaa LP:tä rinkan pohjalta joten liityin seuraan tutkimaan karttaa. Hetken jutustelun jälkeen selvisi, että saksalainen Christina oli myös yksin reissussa joten lähdettiin porukassa etsimään majoitusta. Käveltiin tovi saaren itäpuolta kysellen majoituksien hintaa. Lopulta päädyttiin saaren länsi- eli auringonlasku-puolelle. Saatiin vierekkäiset bungalowit mukavilla riippumatoilla aivan Mekongin rannasta hintaan 30k kippiä eli n. 3e/yö.
Hyvin askeettinen bungalowi
Kun kirjauduin guesthouseen sisään, omistajan tyttö tuli kysymään, että olenko suomesta, koska aksentti oli kuulostanut tutulta. Kertoi samalla, että yhdessä toisessakin kämpässä asui joku suomalainen.
Jäin gh:n ravintolan terassille syömään ja lueskelemaan kirjaa. Hetken kuluttua Christina liittyi seuraan ja seuraavat 12h menikin mukavasti jutustellessa ja istuessa iltaa. Jossain vaiheessa porukkaan liittyi tämä toinen suomalainen, Lauri. Laurin kanssa hetki jutusteltuamme tajuttiin, että oltiin kumpikin samaan aikaan Bangkokissa, Mikon ja Lindan tupareissa elefanttitalolla. Silloin oli niin paljon uusia tuttavuuksia, että ei pystynyt kaikkia muistamaan.
Illan aikana porukkaan liittyi myös israelilainen Roy ja kanadalainen Jenn.
Laosin hintataso jaksoi jälleen vaikuttaa. Päivän ja illan saldoon kertyi aamukahvi, 2 isoa ateriaa, 4 olutta, 2 kokista, iso pullo vettä ja puoli pulloa Lao-viskiä. Loppusumma kohosi niinkin huimaan summaan, kuin 11,5e.
Auringonlaskua Mekongilla
Örriäisiä lampun ympärillä
Christinan ja Jenn:in kanssa sovittiin, että seuraavana aamuna vuokrataan polkupyörät ja lähdetään tutkimaan saarta.
Puolenpäivän maissa Jenn tuli guesthousellemme mistä pyörien vuokrauksen jälkeen lähdettiin polkemaan pitkin hiekkaisia pikkuteitä saaren itä-puolta. Päivävuokra peruspyörälle oli 7000kippiä. Maisemat olivat todella maaseutumaista ja kuivaa. Tien vieruksilla juoksi jatkuvasti vapaita kanan ja hanhen poikasia.
Pelloilla näkyi myös hieman isompia otuksia
Peltomaisemaa
Don Det saaren päätyyn päästyämme käytiin katsomassa siellä sijaitsevaa vesiputousta.
Vesiputouskierroksen jälkeen hypättiin vanhaa ranskalaista rautiesiltaa pitkin Don Khon nimiselle saarelle. Rautatienpätkä joka yhdistää Don Detin ja Don Khonin on siitä varsin mielenkiintoinen, että se on koko Laosin ainoa rautatie. Miksi ihmeessä ranskalaiset kolonialistit ovat rakentaneet rautatiesillan keskelle ei mitään?
Kuva sillalta
Don Khonin saaren päädystä löytyi pieni hiekkaranta josta pääsi uimaan joen yli toiselle puolelle kallioille. Paikalla oli muutakin porukkaa hyppimässä kallioilta.
Don Khonilta pyöräiltiin takaisin Don Detille ja tultiin saaren toista puolta takaisin guesthouselle. Saaret ovat niin pieniä, että ne voi helposti ajella ympäri päivässä.
Saarella risteileviä pikkuteitä
Edellisenä iltana oltiin tilattu guesthousen ravintolaan grilli-illallinen täksi illaksi sen jälkeen, kun keksittiin, että isot reiät pöydässä eivät olekkaan minkään ilkikurisen majavan työtä vaan ne oli urat mihin grillipata on tarkoitus upottaa.
Grillailuun ja illanistumiseen osallistui eilisen illan porukan lisäksi myös austraalialainen Rihanna joka vain sattumalta sattui eksymään kyseiseen sakfapaikkaan. Christinen ja Jenn:in kanssa päätettin lähteä seuraavana aamuna aikaisin Don Khonille ja veneretkelle jossa olisi tarkoitus spottailla harvinaisia makeanveden Irrawaddy-delfiinejä joita kyseisessä kohdassa Mekongia asustelee.
Auringonlasku grillailujen ohessa
Auringonlaskut on välillä varsin upeita
Grillailuja
Aamusta herättiin ennen seiskaa ja syömisen jälkeen vuokrattiin polkupyörät jälleen. Pitkällisen neuvottelun jälkeen saatiin neuvoteltua vene ja kuski järkevään hintaan. Venereissulla pyörittiin reilu tunti pitkin Mekongia ja yritettiin nähdä delffiinejä. Lopulta nähtiinkin muutamia yksilöitä, mutta harmiksi ne olivat niin lähettä Kambodzan rajaa, että kuski ei voinut viedä meitä lähemmäksi. Onnistuin saamaan kuvan todisteeksi vaikka mitään telezoomia ei ollut kameraan.
Irrawaddy delfiini (kun katsoo oiken tarkkaan)
Delfiininbongausreissulta tultaessa aurinko alkoi laskea mukavasti jälleen.
Vajaa viikko Don Detillä vierähti äärettömän rennoissa merkeissä Laosin ajattomuudessa ja chillissä elämäntavassa. Eräänä päivänä törmäsin sattumalta englantilaisen ja austraalialaisten tyttöjen ryhmään joiden kanssa oltiin tultu samaa matkaa Pakse:en asti. He olivat käyneet välissä pyörähtämässä jossain toisessa kaupungissa. Hetkeä myöhemmin paikalle pamahti myös hollantilainen Tim joka oli myös ollut samassa bussissa.
Don Detin auringonlaskupuolella on mielenkiintoinen kämppä. Keltaisesta bambusta ilman nauloja tai ruuveja rakennettu kaksikerroksinen mökki kuuluu ruotsalaiselle 24 vuotiaalle jampalle nimeltä Siba. Tyyppi kävi monta kertaa Don Detilla reissussa ja tykästyi saareen niin paljon, että päätti rakentaa itselleen kämpän jossa asustelee Ruotsin talven ajan. Kesällä Siba käy norjassa vetämässä kovaa liksaa ja palaa taas takaisin Laosiin.
Käytiin Siban kämpillä monena iltana Christinan ja Laurin kanssa ottamassa osaa grilliruokailuun. Perhe joka asuu Siban naapurina kokkailee erittäin maittavan moniosaisen aterian ja grillailee paikallista jokikalaa jota sitten kuka tahansa saa liittyä syömään n. 3e hintaan. Syödessä ruuat oli katettu läjään keskelle lattiaa ja ihmiset sitten ruokailivat porukalla ringissä ympärillä. Ateria oli aivan loistavaa ja todellakin hintansa väärti. Kannattaa käydä pistäytymässä jos Don Detillä päin käy.
Don Detilla tuli vastaan älytön määrä suomalaisia. Tuntuu, kuin kaikki reissussa olevat maanmiehet olisivat keskittyneet yhteen paikkaan.
Tuubailu yhdistetään yleensä Vang Viengiin. Samaa pystyy tosin harrastamaan missä tahansa missä vesi virtaa. Niimpä yhtenä iltapäivänä otettiin Laurin kanssa tuubit vuokralle 1/10 hinnalla Vang Viengin vastaavista ja lilluttiin iltapäivä pitkin Mekongia.
Lauri tuubin kyydissä
Bungalowit joelta päin
Miulla oli lento varattuna 28.1 kohti Medania, Sumatralla Indonesiassa joten ostin bussilipun Bangkokiin. Lähtöpäivänä herättiin Christinen kanssa jo viiden jälkeen ja lähdettiin katselemaan auringon nousua saaren itä-puolelle. Oli tosi jännä katsoa ku täysi hiljaisuus alkoi pikkuhiljaa rikkoutua, kun paikalliset heräili auringon tuoman valon myötä. Lauri lähti miun kanssa samaa matkaa Bangkokiin. Christina jäi vielä pariksi päiväksi saarelle. Lähdettiin Don Detiltä yhdentoista aikaan päivällä ja oltiin perillä Bangkokissa seuraavana aamuna kuuden jälkeen.
Maahantulolomakkeita rajalla täytellessä huomasi, että sen verran on reissussa joutunut passia näyttämään, että muistin jo ulkoa passin myötämis- ja voimassaolopäivät, myöntämispaikan ja itse passinumeron. Lomakkeet täyttivät ilman, että koko passia tarvitsi kaivaa esiin.
Auringonsarastus
Matkalla takaisin sivistyksen pariin ohitse kiitivät maalais-Laosilaiset maisemat
Don Det oli Laosin ehdottomasti chillein paikka. Saarella aika on täysin pysähtynyt ja ei ole kiire mihinkään. Riippumattoja on jokapaikassa, ruoka on halpaa ja ihmiset ystävällisiä. Ehdottomasti paikka minne tulen palaamaan jossain vaiheessa. Sitten pitää varata ainakin 2 viikkoa aikaa.
Viimeisen kuukauden aikana mitä vietin Laosissa, tykästyin maahan älyttömästi. Mahtava maa. Meni miun tämänhetkisen reissun top1 maaksi. Kaikki oli vaan jotenkin niin rentoa. Ihmiset eivät todellakaan ota stressiä elämästä Laosissa.
perjantai 21. tammikuuta 2011
Don Det - 4000 islands
Tunnisteet:
4000 island,
delfiini,
don det,
don khon,
irrawaddy,
laos,
rautatiesilta,
riippumatto,
tubing
torstai 20. tammikuuta 2011
Luang Prabang, Laos
12.01.2011
Aamulla oli jälleen inhottavan aikainen herätys. Piti pakkailla kamat kasaan ja käydä syömässä ennen kuin kyyti tulisi hakemaan puolen kympin maissa bussiasemalle josta bussi lähtisi klo 10.00 . Hieman meinasi ruveta hätäilyttämään, kun kello löi 10 ja istuskelin vieläkin guesthousen terassilla kyytiä odotellen. GH:n tyyppi vakuutteli, että kyllä se kyyti tulee ja niinhän se lopulta tulikin. Laosilaiset aikataulut... Parhaat päivänsä nähnyt pikkubussi keräili porukkaa eri guesthousesta ja heitti meidät bussiasemalle hieman keskustan ulkopuolelle mistä varsinainen bussi lähti matkaan.
Ensimmäisen tunnin bussissa oli aivan tuskastuttavan kuuma, mutta silti jaksoi hymyillä, kun sai olla lämpimässä sen sijaan, että olisi jäätynyt niinkuin pitkänmatkan busseissa Thaimaassa missä ilmastointi huutaa viimeistä päivää. Ensimmäisen stopin jälkeen kuljettaja ilmeisesti muisti laittaa tuulettimet päälle joten bussissa olikin sen jälkeen oikein miellyttävä lämpötila.
Maisemat reitillä Vang Vieng - Luang Prabang olivat aivan jäätävän hienoja. Koko matkan tie mutkitteli ylös alas kiemuraisia teitä pitkin vuoren reunustaa. Tie meni aivan rotkon laidassa. Parhaimmillaan bussin ikkunasta ei nähnyt tien laitaa vaan vain 0,5-1km pitkän jyrkän pudotuksen alaspäin. Välillä bussi kulki melkein pilvien korkeudella ja maisemat olivat entistä mahtavampia. Pelkkä bussimatka on kokemisen arvoinen maisemiensa puolesta. Bussilippu maksoi 90000kip ja matka kesti n. 8,5h taukoineen. Välillä meinasi vähän pelottaa, kun bussi kiihdytteli pitkin kapeita teitä ja vastaan tuli toisia busseja ja rekkoja. Törmäys ison autoin kanssa riittäisi suostamaan bussin kilometrin verran alaspäin rotkon pohjalle. Bussin pysähtyessä toiselle tauolle, söin elämäni parhaat mandariinit. Ne olivat niin tuoreita, että osassa oli kiinni vielä tuoreita lehtiäkin.
Illasta pääsin viimein Luang Prabangiin. Bussiasema sijaitsi jossain kaupungin ulkopuolella joten nappasin tuk tuk kyydin keskustaan 10000kip hintaan. Suuntasin kohti LP:n vanhaa kaupunginosaa joka sijaitsi niemekkeellä. Olin päivän matkasta väsynyt joten en jaksanut hirveästi kierrellä eri guesthouseja halvimman toivossa. Törmäsin erääseen ranskalaiseen tyttöön joka etsi majoitusta lista kädessä. Lyhyen keskustelun jälkeen selvisi, että hän oli kierrellyt jo toistakymmentä paikkaa läpi ja kaikki olivat olleet samaa n. 70-80k hintaluokkaa joten päätin hyväksyä kalliin majoituksen ja kohta löysinkin itseni Sok Dii nimisestä guesthousesta hintaan 8e/yö. Huone oli mahdollisesti siistein gh huone missä olen tämän reissun aikana majoittunut. Hintakaan ei ole paha, kun miettii, että se on bahteissa vähän reilu 300b mikä on aika perus hinta bungalowille Thaimaassa.
Suihkuun mennessä jännitti vähän. Yleensä sähkö ja vesi ei ole kaikkein paras yhdistelmä.
Illasta kävin kävelemässä pitkin Mekongin vartta ja päädyin erääseen joenvarsiravintolaan syömään. Tarjoilija suositteli paikallista perinneruokaa nimelta Laap Chicken. Otin kyseisen annoksen ja siitä tulikin lempiruokani Laosissa. Kyseinen ruoka on pieneksi silpuksi hakattua lihaa joka on sekoitettu erilaisten yrttien, sipulin, chilin ja muiden mausteiden kanssa sekaisin. Mainiota paikallisen sticky rice:n kanssa joka on paljon parempaa kuin Thaimaassa. Koko ateria kustansi juomineen alle 5e.
Seuraavana aamuna heräsin jääkylmään kämppään. Lämpötila oli yöllä laskenut vain 15 asteeseen ja ikkunoissahan ei ollut verhojen ja hyttysverkon lisäksi mitään muuta eristettä. Piti heittää päälle pitkät housut, hihaton, t-paita, takki ja kaulaliina, että tarkeni lähteä pihalle. Kävelin aikani kunnes päädyin yhdelle Luang Prabangin ravintolakaduista ja ravintolaan tilaamaan eileillan ravintolan tarjoilijan suosittelemaa toista paikallista herkkua, Steamed fish in banana leaves eli höyrystettyä kalaa joka oli kääritty banaanin lehtiin. Taas osui tilaus nappiin.
Ravintolan herkkutiski
Hintaa aterialle veden ja Lao Coffeen kanssa jäi 5,3e. Ruuan hinnat Luang Prabangissa ovat selvästi Vang Viengia kalliimmat, mutta maku korvaa kyllä täysin menetetyn rahan. (Tälleen, kun on yksin reissussa niin on aikaa kirjoitella hintoja yms. yksityiskohtia ylös ilman kiirettä, että pitäisi hosua seuraavaan paikkaan...)
Jo ruokapaikkaa etsiskellessäni panin merkille kaupungin arkkitehtuurin. Ei voisi mitenkään kuvitella vastaavaa Laosin kaltaisessa kehitysmaassa. On tainnut olla Ranskalaisilla kolonialisteilla näppinsä pelissä tämänkin suhteen. Koko Luang Prabangin katukahvilakulttuurista tulee muutenkin mieleen euroopan vastaava. Henkilökohtaisesti tykkään älyttömästi tälläisestä kahvilakulttuurista. Ihmiset istuvat ulkona terasseilla syöden aamupalaa ja juoden aamukahvia luskellen samalla kirjoja tai päivän lehtiä.
Toinen asia minkä on huomannut väkisinkin täällä on ihmisten ikä. Joka paikka vilisee iäkkäitä länsimaalaisia. LP:n suurimmalla ravintolakadulla yli 50v länsimaalaisia on melkeimpä enemmän kuin paikallisia.
Syömisen jälkeen otin suunnaksi niemen kärjen ja lähdin käppäilemään ympäriinsä ihastelemaan kaupungin vanhaa osaa ja sen arkkitehtuuria.
Betonimylly valjastettu kuivalihan tuottoon
Aurinko alkoi pikkuhiljaa porottaa taivaalta ja pian olikin jo t-paita päällä kuuma. Kiertelin temppeleitä aina, kun niitä tuli vastaan ja lopulta päädyin niemekkeen laidalle Arts Cafe-nimiseen kuppilaan istumaan aivan Nam Khan joen varteen. Reilu tunti hurahti mukavasti Bangkok Postia lueskellessa ja loputtomalla re-fillillä olevaa kahvikuppia hörppiessä. Kuppi maksoi 1e. Arts Cafe:n omistaja oli vanha amerikkalainen nainen joka jaksoi iloiseen sävyyn höpötellä kaikkien asiakkaiden kanssa mitä työltään ehti.
Arts Cafe
Pöytiä myös joen varressa
Temppeli
Temppeli kallion sisässä
Nuoria munkkinoviiseja
Iltapäivän aikana kävelin koko niemenkärjen ympäri samalla etsiskellen halvempaa guesthousea. Ei löytynyt. Näin ensimmäistä kertaa elämässäni banaanipuun jossa oli banaaneja. Yllätykseksi banaanit ovatkin tertussa ylösalaisin. Kasvaako ne oikeasti niin vai kääntyykö terttu jossain vaiheessa vain väärinpäin banaanien painosta? Samalla reissulla selvisi viimein mikä eräs pitkulainen hedelmä oli joita olin nähnyt Laosissa siellä täällä kasvamassa. Se oli mango-hedelmä. En ollut aikaisemmin nähnyt kokonaista hedelmää, vain halkaistuja oranssihtavia hedelmiä joten heti ei osannut yhdistää hedelmää ja puuta.
Banaania
Halvemmalla budjetilla reissaajia?
Ennen auringonlaskua kävelin pitkin Mekongin vartta ja lopulta päädyin varmaan puolentoista kilometrin päähän majapaikasta ennenkuin löysin hyvän ravintolan josta on esteetön näkymä joelle ja auringonlaskuun. Se kannatti. Ruuaksi valikoitui tällä kertaa paistettuja sieniä kanan kanssa. Taas kerran loistava Laosilainen ruoka.
Terassinäkymää Mekongille
Postikorttimaisemia
Takaisinpäin kävellessä törmäsin mielenkiintoiseen pikkukojuun. Myynnissä oli Laolao-viskiä johon oli survottu isoja liskoja, käärmeitä ja muita niljakkaita otuksia. En uskaltanut maistaa. Matkalla bongasin Lonely Planetissa kehutun Saffron Cafe:n joten kävin siellä vetämässä jälkiruuaksi hedelmäpekonisalaatin. Tämäkin oli mainiota. En ole vielä Luang Prabangissa törmännyt yhteenkään huonoon ruokaan.
Saffron Cafe:n tyylikästä sisustusta
Herkullinen salaatti
Epäilyttävää juomaa
Guesthouselle palattuani päätin lähteä pyörähtämään Laosilaisessa Herbal Saunassa, jonka olin päivällä bongannut keskustasta. Pimeän tultua alkoi olla taas kylmä joten sauna oli paikallaan. Paikka oli pääkadulta hieman sivussa, puusta rakennetussa puoliksi avoimessa tilassa. Aulassa oli puisia lepotuoleja joissa ihmiset viilentyivät löylyjen välissä. Muuten tilassa oli lukolliset kaapit ja verhoilla rajatut pukuhuoneet. Itse sauna oli n. 2,5m x 1,5m koppi joka oli rakennettu tiiviisti bambusta. Saunaa reunusti kummaltakin puolelta n. 20cm leveät penkit. Sisältä sauna oli aivan täynnä yrttihöyryä. Lattianrajassa oli pieni putki josta höyryä tuli jatkuvalla syötöllä tilaan. Putken suuaukon edessä oli pieni, saunavastaa muistuttava kimppu yrttejä jonka läpi höyry tuli levittäen samalla aromin saunaan. Lämpöä saunassa oli arviolta n. 50-60 astetta ja ilmankosteus oli järjetön joten ei siellä yli 10min pitempään kärsinyt putkeen olla. Jäähdyttelytauoilla nautittiin suomen malllin kylmän oluen sijaan kuumaa yrttiteetä. Oli oikeastaan aika jännä olla ainoana länsimaalaisena paikallisten joukossa saunomassa. Saunominen Laosilaiseen tyyliin oli oikein mukavaa ja koko lysti kustansi yhden euron joka sisälsi saunan, teen ja pyyhkeet.
Seuraava aamu alkoi jälleen jäätävän kylmyyden merkeissä. Paksun peiton alta oli tosi vaikea päästä pois. Pienen taistelun jälkeen uskaltauduin ulos ja aamupalalle. Ruuaksi valikoitui tällä kertaa taas Laap Chicken uudessa ravintolassa. Hintaa oli nyt 3,5e ja maku oli uskomattoman hyvä jälleen kerran.
Keli lämpeni auringon myötä. Tuli mieleen aivan kuin viimeiset syyspäivät Suomessa. Auringon paistaessa on siedettävää, mutta heti pimeän tultua liian kylmä. Päivä kului kävellessä kaupunkia ristiin rastiin. Tuli vierailtua mm. Wat Phu Si:n temppelissä mikä on Luang Prabangin ehkä kuuluisin nähtävyys. Kyseinen temppeli sijaitsee keskellä vanhaa kaupunkia noin 100m katutason yläpuolella. Portaat tuntuivat loputtomilta, kun nousin niitä pitkin kohti temppeliä. Huomasi jälleen kerran miten kunto on päässyt reissun aikana rupsahtamaan.
Portaat mäen päälle
Wat Phu Si huipulla
Kävin katsastamassa temppelin ja kävelin portaat takaisin alas. Nokkelana poikana päätin kiertää koko alueen ympäri ja löysin polun jota lähdin seuraamaan auringon paahtaessa samalla niskaa. Päädyin edellisiä portaita vieläkin jyrkempien portaiden päähän. Kävelin portaat puuskuttaen ylös ja kappas, olikin saman temppelin luona, eri puolella tosin. Nyt vain kaksi kertaa hengästyneempänä ja hikisempänä. Temppeliltä suunnistin eilen löytämääni Arts Cafeeseen jossa vierähtikin useampi tunti kirjaa lueskellen ja kahvia hörpiskellen.
Hyvissäajoin ennen auringonlaskua suunnistin kohti keskustasta eilen bongaamaani viinibaaria. Maistelin Chileläistä viiniä, lueskelin kirjaa ja katselin auringon laskevan ranskalaistyylisten talojen taakse. Tuli varsin aristokraattinen olo. Viini loppui sopivasti ennen kuin tuli täysin pimeää joten kerkesin vielä Mekongin varteen katselemaan auringonlaskun viimeiset punat taivaanrannassa.
Viinibaarin terassia
Nälkä alkoi kurnia pikkuhiljaa joten suunnistin kohti Lonely Planetin kehumaa Tamarind nimistä ravintolaa jonka olin myös sattumalta löytänyt eilen. Paikka oli kulinaristin lottopotti. Kyseisen ravintolan erikoisuus oli tarjota orginaalia Lao-ruokaa. Tilasin alkuun perinteisen Lao-beer snacks setin jossa tuli Lao olut ja pikkupurtavaa. Meriheinä-snäksejä, paahdettuja tamariinin siemeniä, kuivattua banaania, riisileipää ja todella herkullista bambunverso-snäksiä. Koko setti ison 0,66L oluen kanssa maksoi 2,2e.
Pääruuaksi valikoitui lajitelma perinteisiä Lao-ruokia. Setissä oli täyslihamakkaraa, kuivattua buffaloa, salaatin lehteen käärittyä lemongrass-peanut tahnaa sekä paria muuta herkkua mitä en tiedä/muista suomeksi. Koko ateria oli yhtä makujen sinfoniaa kielellä ja suussa. Parasta Laosilaista ruokaa koko reissulla. Tarjoilija ystävällisesti kertoi jokaisen ruan kohdalla mitä se on ja kuinka sitä kuuluu syödä. Paikasta ostin matkaan myös pussillisen Laosilaista kahvia ja 3 paikallisen chilin lajitelman. Kyllähän vanhana chilimiehenä pitää maistella millaisia chilejä täältä löytyy. Kaikille ruuille ja matkaeväille jäi hintaa 9,9e yhteensä.
Myöhempään illasta pyörähdin vielä night marketilla joka ilmestyi kaupungin pääkadulle pimeän tultua. Silmänkantamattomiin kojuja jotka myivät kaikenlaista käsintehtyä tavaraa. Löytyi seinäkoristeista laukkuihin ja vaatteisiin. Ensimmäistä kertaa törmäsin myös asiaan mihin olin koko Laosin reissun ajan odottanut törmäävänikin eli pullotettuun käärmeviinaan. Paikallisilla on jännä tapa sulloa vaikka mitä matelioita pulloon Laolao viskin kanssa. Koristeena näyttäviä, mutta en kyllä uskaltaisi itse mennä maistelemaan kyseisiä litkuja.
Night Market
Käärmeviinaa
Löytyy käärmettä ja skorpionia...
Luang Prabang oli mahtava kaupunki. Pidin erityisesti eurooppalaisesta arkkitehtuurista yhdistettynä katukulttuuriin unohtamatta aivan mahtavia ruokia. LP:ssä olisi voinut viettää paljon pitempäänkin, mutta aamuinen ja iltainen kylmyys kävivät sietämättömäksi. En tullut Kaakkois-Aasiaan palelemaan. Tammikuu, kun sattui olemaan kylmin kuukausi Laosissa. Tämän johdosta ostinkin night marketilta paluumatkalla bussilipun seuraavaksi päiväksi kohti pääkaupunkia, Vientianea joka sijaitsee onneksi vähän etelämmässä.
Aamulla oli jälleen inhottavan aikainen herätys. Piti pakkailla kamat kasaan ja käydä syömässä ennen kuin kyyti tulisi hakemaan puolen kympin maissa bussiasemalle josta bussi lähtisi klo 10.00 . Hieman meinasi ruveta hätäilyttämään, kun kello löi 10 ja istuskelin vieläkin guesthousen terassilla kyytiä odotellen. GH:n tyyppi vakuutteli, että kyllä se kyyti tulee ja niinhän se lopulta tulikin. Laosilaiset aikataulut... Parhaat päivänsä nähnyt pikkubussi keräili porukkaa eri guesthousesta ja heitti meidät bussiasemalle hieman keskustan ulkopuolelle mistä varsinainen bussi lähti matkaan.
Ensimmäisen tunnin bussissa oli aivan tuskastuttavan kuuma, mutta silti jaksoi hymyillä, kun sai olla lämpimässä sen sijaan, että olisi jäätynyt niinkuin pitkänmatkan busseissa Thaimaassa missä ilmastointi huutaa viimeistä päivää. Ensimmäisen stopin jälkeen kuljettaja ilmeisesti muisti laittaa tuulettimet päälle joten bussissa olikin sen jälkeen oikein miellyttävä lämpötila.
Maisemat reitillä Vang Vieng - Luang Prabang olivat aivan jäätävän hienoja. Koko matkan tie mutkitteli ylös alas kiemuraisia teitä pitkin vuoren reunustaa. Tie meni aivan rotkon laidassa. Parhaimmillaan bussin ikkunasta ei nähnyt tien laitaa vaan vain 0,5-1km pitkän jyrkän pudotuksen alaspäin. Välillä bussi kulki melkein pilvien korkeudella ja maisemat olivat entistä mahtavampia. Pelkkä bussimatka on kokemisen arvoinen maisemiensa puolesta. Bussilippu maksoi 90000kip ja matka kesti n. 8,5h taukoineen. Välillä meinasi vähän pelottaa, kun bussi kiihdytteli pitkin kapeita teitä ja vastaan tuli toisia busseja ja rekkoja. Törmäys ison autoin kanssa riittäisi suostamaan bussin kilometrin verran alaspäin rotkon pohjalle. Bussin pysähtyessä toiselle tauolle, söin elämäni parhaat mandariinit. Ne olivat niin tuoreita, että osassa oli kiinni vielä tuoreita lehtiäkin.
Illasta pääsin viimein Luang Prabangiin. Bussiasema sijaitsi jossain kaupungin ulkopuolella joten nappasin tuk tuk kyydin keskustaan 10000kip hintaan. Suuntasin kohti LP:n vanhaa kaupunginosaa joka sijaitsi niemekkeellä. Olin päivän matkasta väsynyt joten en jaksanut hirveästi kierrellä eri guesthouseja halvimman toivossa. Törmäsin erääseen ranskalaiseen tyttöön joka etsi majoitusta lista kädessä. Lyhyen keskustelun jälkeen selvisi, että hän oli kierrellyt jo toistakymmentä paikkaa läpi ja kaikki olivat olleet samaa n. 70-80k hintaluokkaa joten päätin hyväksyä kalliin majoituksen ja kohta löysinkin itseni Sok Dii nimisestä guesthousesta hintaan 8e/yö. Huone oli mahdollisesti siistein gh huone missä olen tämän reissun aikana majoittunut. Hintakaan ei ole paha, kun miettii, että se on bahteissa vähän reilu 300b mikä on aika perus hinta bungalowille Thaimaassa.
Suihkuun mennessä jännitti vähän. Yleensä sähkö ja vesi ei ole kaikkein paras yhdistelmä.
Illasta kävin kävelemässä pitkin Mekongin vartta ja päädyin erääseen joenvarsiravintolaan syömään. Tarjoilija suositteli paikallista perinneruokaa nimelta Laap Chicken. Otin kyseisen annoksen ja siitä tulikin lempiruokani Laosissa. Kyseinen ruoka on pieneksi silpuksi hakattua lihaa joka on sekoitettu erilaisten yrttien, sipulin, chilin ja muiden mausteiden kanssa sekaisin. Mainiota paikallisen sticky rice:n kanssa joka on paljon parempaa kuin Thaimaassa. Koko ateria kustansi juomineen alle 5e.
Seuraavana aamuna heräsin jääkylmään kämppään. Lämpötila oli yöllä laskenut vain 15 asteeseen ja ikkunoissahan ei ollut verhojen ja hyttysverkon lisäksi mitään muuta eristettä. Piti heittää päälle pitkät housut, hihaton, t-paita, takki ja kaulaliina, että tarkeni lähteä pihalle. Kävelin aikani kunnes päädyin yhdelle Luang Prabangin ravintolakaduista ja ravintolaan tilaamaan eileillan ravintolan tarjoilijan suosittelemaa toista paikallista herkkua, Steamed fish in banana leaves eli höyrystettyä kalaa joka oli kääritty banaanin lehtiin. Taas osui tilaus nappiin.
Ravintolan herkkutiski
Hintaa aterialle veden ja Lao Coffeen kanssa jäi 5,3e. Ruuan hinnat Luang Prabangissa ovat selvästi Vang Viengia kalliimmat, mutta maku korvaa kyllä täysin menetetyn rahan. (Tälleen, kun on yksin reissussa niin on aikaa kirjoitella hintoja yms. yksityiskohtia ylös ilman kiirettä, että pitäisi hosua seuraavaan paikkaan...)
Jo ruokapaikkaa etsiskellessäni panin merkille kaupungin arkkitehtuurin. Ei voisi mitenkään kuvitella vastaavaa Laosin kaltaisessa kehitysmaassa. On tainnut olla Ranskalaisilla kolonialisteilla näppinsä pelissä tämänkin suhteen. Koko Luang Prabangin katukahvilakulttuurista tulee muutenkin mieleen euroopan vastaava. Henkilökohtaisesti tykkään älyttömästi tälläisestä kahvilakulttuurista. Ihmiset istuvat ulkona terasseilla syöden aamupalaa ja juoden aamukahvia luskellen samalla kirjoja tai päivän lehtiä.
Toinen asia minkä on huomannut väkisinkin täällä on ihmisten ikä. Joka paikka vilisee iäkkäitä länsimaalaisia. LP:n suurimmalla ravintolakadulla yli 50v länsimaalaisia on melkeimpä enemmän kuin paikallisia.
Syömisen jälkeen otin suunnaksi niemen kärjen ja lähdin käppäilemään ympäriinsä ihastelemaan kaupungin vanhaa osaa ja sen arkkitehtuuria.
Betonimylly valjastettu kuivalihan tuottoon
Aurinko alkoi pikkuhiljaa porottaa taivaalta ja pian olikin jo t-paita päällä kuuma. Kiertelin temppeleitä aina, kun niitä tuli vastaan ja lopulta päädyin niemekkeen laidalle Arts Cafe-nimiseen kuppilaan istumaan aivan Nam Khan joen varteen. Reilu tunti hurahti mukavasti Bangkok Postia lueskellessa ja loputtomalla re-fillillä olevaa kahvikuppia hörppiessä. Kuppi maksoi 1e. Arts Cafe:n omistaja oli vanha amerikkalainen nainen joka jaksoi iloiseen sävyyn höpötellä kaikkien asiakkaiden kanssa mitä työltään ehti.
Arts Cafe
Pöytiä myös joen varressa
Temppeli
Temppeli kallion sisässä
Nuoria munkkinoviiseja
Iltapäivän aikana kävelin koko niemenkärjen ympäri samalla etsiskellen halvempaa guesthousea. Ei löytynyt. Näin ensimmäistä kertaa elämässäni banaanipuun jossa oli banaaneja. Yllätykseksi banaanit ovatkin tertussa ylösalaisin. Kasvaako ne oikeasti niin vai kääntyykö terttu jossain vaiheessa vain väärinpäin banaanien painosta? Samalla reissulla selvisi viimein mikä eräs pitkulainen hedelmä oli joita olin nähnyt Laosissa siellä täällä kasvamassa. Se oli mango-hedelmä. En ollut aikaisemmin nähnyt kokonaista hedelmää, vain halkaistuja oranssihtavia hedelmiä joten heti ei osannut yhdistää hedelmää ja puuta.
Banaania
Halvemmalla budjetilla reissaajia?
Ennen auringonlaskua kävelin pitkin Mekongin vartta ja lopulta päädyin varmaan puolentoista kilometrin päähän majapaikasta ennenkuin löysin hyvän ravintolan josta on esteetön näkymä joelle ja auringonlaskuun. Se kannatti. Ruuaksi valikoitui tällä kertaa paistettuja sieniä kanan kanssa. Taas kerran loistava Laosilainen ruoka.
Terassinäkymää Mekongille
Postikorttimaisemia
Takaisinpäin kävellessä törmäsin mielenkiintoiseen pikkukojuun. Myynnissä oli Laolao-viskiä johon oli survottu isoja liskoja, käärmeitä ja muita niljakkaita otuksia. En uskaltanut maistaa. Matkalla bongasin Lonely Planetissa kehutun Saffron Cafe:n joten kävin siellä vetämässä jälkiruuaksi hedelmäpekonisalaatin. Tämäkin oli mainiota. En ole vielä Luang Prabangissa törmännyt yhteenkään huonoon ruokaan.
Saffron Cafe:n tyylikästä sisustusta
Herkullinen salaatti
Epäilyttävää juomaa
Guesthouselle palattuani päätin lähteä pyörähtämään Laosilaisessa Herbal Saunassa, jonka olin päivällä bongannut keskustasta. Pimeän tultua alkoi olla taas kylmä joten sauna oli paikallaan. Paikka oli pääkadulta hieman sivussa, puusta rakennetussa puoliksi avoimessa tilassa. Aulassa oli puisia lepotuoleja joissa ihmiset viilentyivät löylyjen välissä. Muuten tilassa oli lukolliset kaapit ja verhoilla rajatut pukuhuoneet. Itse sauna oli n. 2,5m x 1,5m koppi joka oli rakennettu tiiviisti bambusta. Saunaa reunusti kummaltakin puolelta n. 20cm leveät penkit. Sisältä sauna oli aivan täynnä yrttihöyryä. Lattianrajassa oli pieni putki josta höyryä tuli jatkuvalla syötöllä tilaan. Putken suuaukon edessä oli pieni, saunavastaa muistuttava kimppu yrttejä jonka läpi höyry tuli levittäen samalla aromin saunaan. Lämpöä saunassa oli arviolta n. 50-60 astetta ja ilmankosteus oli järjetön joten ei siellä yli 10min pitempään kärsinyt putkeen olla. Jäähdyttelytauoilla nautittiin suomen malllin kylmän oluen sijaan kuumaa yrttiteetä. Oli oikeastaan aika jännä olla ainoana länsimaalaisena paikallisten joukossa saunomassa. Saunominen Laosilaiseen tyyliin oli oikein mukavaa ja koko lysti kustansi yhden euron joka sisälsi saunan, teen ja pyyhkeet.
Seuraava aamu alkoi jälleen jäätävän kylmyyden merkeissä. Paksun peiton alta oli tosi vaikea päästä pois. Pienen taistelun jälkeen uskaltauduin ulos ja aamupalalle. Ruuaksi valikoitui tällä kertaa taas Laap Chicken uudessa ravintolassa. Hintaa oli nyt 3,5e ja maku oli uskomattoman hyvä jälleen kerran.
Keli lämpeni auringon myötä. Tuli mieleen aivan kuin viimeiset syyspäivät Suomessa. Auringon paistaessa on siedettävää, mutta heti pimeän tultua liian kylmä. Päivä kului kävellessä kaupunkia ristiin rastiin. Tuli vierailtua mm. Wat Phu Si:n temppelissä mikä on Luang Prabangin ehkä kuuluisin nähtävyys. Kyseinen temppeli sijaitsee keskellä vanhaa kaupunkia noin 100m katutason yläpuolella. Portaat tuntuivat loputtomilta, kun nousin niitä pitkin kohti temppeliä. Huomasi jälleen kerran miten kunto on päässyt reissun aikana rupsahtamaan.
Portaat mäen päälle
Wat Phu Si huipulla
Kävin katsastamassa temppelin ja kävelin portaat takaisin alas. Nokkelana poikana päätin kiertää koko alueen ympäri ja löysin polun jota lähdin seuraamaan auringon paahtaessa samalla niskaa. Päädyin edellisiä portaita vieläkin jyrkempien portaiden päähän. Kävelin portaat puuskuttaen ylös ja kappas, olikin saman temppelin luona, eri puolella tosin. Nyt vain kaksi kertaa hengästyneempänä ja hikisempänä. Temppeliltä suunnistin eilen löytämääni Arts Cafeeseen jossa vierähtikin useampi tunti kirjaa lueskellen ja kahvia hörpiskellen.
Hyvissäajoin ennen auringonlaskua suunnistin kohti keskustasta eilen bongaamaani viinibaaria. Maistelin Chileläistä viiniä, lueskelin kirjaa ja katselin auringon laskevan ranskalaistyylisten talojen taakse. Tuli varsin aristokraattinen olo. Viini loppui sopivasti ennen kuin tuli täysin pimeää joten kerkesin vielä Mekongin varteen katselemaan auringonlaskun viimeiset punat taivaanrannassa.
Viinibaarin terassia
Nälkä alkoi kurnia pikkuhiljaa joten suunnistin kohti Lonely Planetin kehumaa Tamarind nimistä ravintolaa jonka olin myös sattumalta löytänyt eilen. Paikka oli kulinaristin lottopotti. Kyseisen ravintolan erikoisuus oli tarjota orginaalia Lao-ruokaa. Tilasin alkuun perinteisen Lao-beer snacks setin jossa tuli Lao olut ja pikkupurtavaa. Meriheinä-snäksejä, paahdettuja tamariinin siemeniä, kuivattua banaania, riisileipää ja todella herkullista bambunverso-snäksiä. Koko setti ison 0,66L oluen kanssa maksoi 2,2e.
Pääruuaksi valikoitui lajitelma perinteisiä Lao-ruokia. Setissä oli täyslihamakkaraa, kuivattua buffaloa, salaatin lehteen käärittyä lemongrass-peanut tahnaa sekä paria muuta herkkua mitä en tiedä/muista suomeksi. Koko ateria oli yhtä makujen sinfoniaa kielellä ja suussa. Parasta Laosilaista ruokaa koko reissulla. Tarjoilija ystävällisesti kertoi jokaisen ruan kohdalla mitä se on ja kuinka sitä kuuluu syödä. Paikasta ostin matkaan myös pussillisen Laosilaista kahvia ja 3 paikallisen chilin lajitelman. Kyllähän vanhana chilimiehenä pitää maistella millaisia chilejä täältä löytyy. Kaikille ruuille ja matkaeväille jäi hintaa 9,9e yhteensä.
Myöhempään illasta pyörähdin vielä night marketilla joka ilmestyi kaupungin pääkadulle pimeän tultua. Silmänkantamattomiin kojuja jotka myivät kaikenlaista käsintehtyä tavaraa. Löytyi seinäkoristeista laukkuihin ja vaatteisiin. Ensimmäistä kertaa törmäsin myös asiaan mihin olin koko Laosin reissun ajan odottanut törmäävänikin eli pullotettuun käärmeviinaan. Paikallisilla on jännä tapa sulloa vaikka mitä matelioita pulloon Laolao viskin kanssa. Koristeena näyttäviä, mutta en kyllä uskaltaisi itse mennä maistelemaan kyseisiä litkuja.
Night Market
Käärmeviinaa
Löytyy käärmettä ja skorpionia...
Luang Prabang oli mahtava kaupunki. Pidin erityisesti eurooppalaisesta arkkitehtuurista yhdistettynä katukulttuuriin unohtamatta aivan mahtavia ruokia. LP:ssä olisi voinut viettää paljon pitempäänkin, mutta aamuinen ja iltainen kylmyys kävivät sietämättömäksi. En tullut Kaakkois-Aasiaan palelemaan. Tammikuu, kun sattui olemaan kylmin kuukausi Laosissa. Tämän johdosta ostinkin night marketilta paluumatkalla bussilipun seuraavaksi päiväksi kohti pääkaupunkia, Vientianea joka sijaitsee onneksi vähän etelämmässä.
Tunnisteet:
Arts Cafe,
Herbal sauna,
Laap Chicken,
laos,
Luang Prabang,
Mekong,
Nam Khan,
ruoka,
Saffron,
sauna,
Sok Dii,
Steamed fish,
Tamarind,
Wat Phu Si
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)