sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Old Delhi


Torstai-iltana nettiin päästyäni tein vähän kiinteämpiä reissusuunnitelmia muutaman lentolipun muodossa. Ostin lennon Jaipurista Goalle 3.3. lauantaille sekä lentolipun Goalta Delhiin 21.3 siten, että lento on Delhin kentällä 22.30 illalla, kun lentoni lähtee takaisin Suomeen 4 maissa aamuyöllä seuraavan päivän puolella. Nukun/hengailen ne muutamat tunnit lentokentällä ja säästän siten matkaamisen Delhin keskustaan sekä yhden hostelliyön hinnan.

Perjantai-aamuna nukuin herätyskellon pommiin, koska tuli nukuttua kuulokkeet päässä, jotka toimii samalla kätevästi myös kuulosuojaimina blokkaamaan liikenteen järjettömän melun.

Hostellihuone

Jos olisikin kerennyt kirjoittaa edellisen reissun blogin loppuun niin olisin jo silloin hehkuttanut kuinka jäätävän hyvät matkakuulokkeet Sennheiserin HD-25 kuulokkeet on. Ne ovat DJ-maailmassa the kuulokkeet mm. niiden -20db äänenvaimennuksen takia. Huippuluokan äänentoistosta puhumattakaan. Ne kestää lähes minkälaista vääntämistä vaan eli eivät mene repussakaan rikki kovin helposti. Tuo äänenvaimennus tekee kuulokkeista oivalliset matkakäyttöön, koska ne eristävät esim. lentokoneen, bussin tai junan taustamelun pois.

Herättyäni olo ei ollut minkään hirveän hyvä ja välittömästi alkoivat ne kuuluisat Delhi bellyn oireet. Bongasin hostellini katolta mukavan terassiravintolan, Mount Everest restaurant:in jossa kävin vetämässä naamariin reissun ensimmäisen liharuuan, Chicken Tikka Masalan. Jälleen kerran ruoka oli älyttömän hyvää. Syödessä tutkin samalla Old Delhin karttaa ja tein plääniä iltapäiväksi.

Näkymää terassilta

Kävin pyörähtämässä nopeasti kadulla apteekissa ja ilokseni huomasin, että 10 imodiumin paketti maksoi 30 rupiaa eli 0,5e.  Varsin kohtuullinen hinta.

Puolenpäivän jälkeen uskalsin lähteä jo yli 100m päähän hostellilta ja kävinkin pyörimässä Paharganjin kaduilla tehden ostoksia. Hinnoissa on ilmaa. Paljon. Esimerkkinä sarongi jolle myyjä ilmoitti hinnaksi 275 rupiaa. Lopulta maksoin siitä 90 rupiaa. Intialaiset hippihousut (vastaavat, kun thaimaalaiset kalastajanhousut) 250 à 120rp , rento rantapaita 250 à 100rp.

Paharganjin jälkeen otin suunnan vanhaa Delhiä kohti tarkoituksena mennä pyörimään basaareihin. Useiden hintakyselyjen ja vääntämisen jälkeen sain polkupyöräriksan Main Bazar Streetiltä Kinari Bazarille hintaan 60rp.

Jokos muistin mainita liikenteestä Intiassa? Luulin, että se on hullua Aasiassa. Intia on vielä ihan oma lukunsa. Liikenne on täysi kaaos. Liikenteessä puikkelehtii ajoneuvoja laidasta laitaan ilman mitään logiikkaa. Kaikki vain tykkää tööttäillä aivan tajuttomasti. Sekaan heitetään vielä ihmisiä ja eläimiä niin soppa on valmis. Matkalla vanhaan Delhiin pelotti aivan sikana. Kuski veti pitkin katuja polkupyörällä johon oli lisättyä 2 rengasta ja penkki taakse. Hän ei koko puolen tunnin matkan aikana katsonut kertaakaan taakseen väistääkseen tööttääviä ajoneuvoja. Kun kuski päätti ohittaa edessä olevia esteitä menemällä moottoriajoneuvojen kaistalle, kun takaa tuli rekka varsin kovalla vauhdilla, oli erittäin lähellä, että en hypännyt kyydistä pois vauhdissa. Oli lähes kuset housussa.
Intiassa on hyvä olla aina pientä käteistä mukana, että voi maksaa riksat yms. tasarahalla. Kuskit yrittää poikkeuksetta kusettaa, että ei ole antaa takaisin esim. 100rp setelistä. Hyvä kikka tähän onkin ottaa raha esiin, että kuski näkee sen, mutta olla antamatta sitä ennen kuin kuski antaa vaihtorahan ensin. Muuten voi käydä helposti niin, että kuski antaa alle sovitun summan takaisin ja siinä vaiheessa on vähä paha ruveta repimään rahaa takaisin, kun kuski on sujauttanut sen jo taskuunsa…

Pääsin Kinari Bazarin alueelle kaikesta huolimatta hengissä ja lähdin sokkeloisille kaduille poukkoilemaan. Kerkesin kävellä ehkä 200m kun eteen osui kuin tilauksesta pikkuinen parturiputiikki. Tiedustelin hiustenleikkuun hinnan ja istuin penkkiin välittömästi hinnan kuultuani. Viikset hulmuten parturi sipsutteli saksilla hiuksia uuteen uskoon ja n. 20 min päästä hiukset oli leikattu. Lopulta hiustenleikkuulle ja päähieronnalle jäi hintaa 110 rupiaa. Pelkkä hiustenleikkuu olisi kustantanut 60 rupiaa eli aika tarkalleen euron.

Parturi

Intiassa näkee kyllä niin paljon komeita viiksiä, että olen tässä alkanutkin vakavasti harkitsemaan jos kasvattaisin oikein kunnon reissupensselit itsekin jos sitä siten sopeutuisi paremmin joukkoon…

Pensseleistä parturin tunnistaa

Vaeltelin iltapäivän pitkin vanhan Delhin katuja ja vastaan tuli ehkä 10 länsimaalaista koko sinä aikana. Varsinkin pienillä sisäkaduilla kävi semmoinen järjetön ihmisvilinä, että en rehellisesti sanottuna uskaltanut kaivaa järkkäriä esiin. Kuvatessa keskittyy liikaa kuvan ottamiseen jolloin on helppo uhri taskuvarkaille. Toisekseen Intialaiset eivät tunnut kovin paljoa tykkäävän kuvien ottamisesta joten päätin jättää kuvailut väliin. Muutaman kuvan nappasin pokkarilla ohimennen.

Isomman kadun hulinaa

Kun pääsi pois Paharganjin turistikusetus-alueelta, niin Delhi rupesin vaikuttamaan paljon samanlaiselta, kuin mikä tahansa aasialainen suurkaupunki. Ainoana erona ehkä kaakkois-aasiaan, että ihmiset eivät hymyile. Vanhassa Delhissä ei toisaalta esiintynyt yhtä suurta hintakusetusta ja hello mister meininkiä kuin muualla. Aurinkolaseistani irtosi toisen sangan ruuvi ja vein lasit korjattavaksi paikallisella silmälasien korjaajalle, kun semmoisen kadulta bongasin. Koska ruuvi oli kuitenkin tallella, kaveri fiksasi lasit ilmaiseksi ja kyseli vain mistä pain olen kotoisin.

Kävellessäni katuja pitkin osuin vahingossa Jama Masjid nimiseen moskeijaan mikä on ilmeisesti maailman suurin. Se valmistui 1658 eli ikääkin on kertynyt. Sisäänpääsy olisi maksanut jotain 250rp luokkaa niin jätin väliin, koska ei napannut niin hirveästi käydä kiertelemässä. Nappasin ensimmäisen autoriksan minkä sain 90rp hintaan heittämään takaisin Paharganjille. Olihan tuossa ehkä 20-30rp ylihintaa, mutta olo oli niin huono, että ei vaan jaksanut alkaa vääntämään hinnasta. Matkan aikana heräsi muutamia kysymyksiä mieleen. Miksi jokaisessa kadunkulmassa ei ollut käärmeenlumoajia tai miksi joka paikassa ei soinut intialainen musiikkia mystisesti ilman, että äänen lähde paljastuisi. Menetin uskoni elokuvien luomaan mielikuvaan intiasta.

Jama Masjid

Yksi asia mikä myös pisti silmään on Intian likaisuus. Tienvieret on aivan täynnä roskia. Joka puolella. Roskaa on aivan mielettömästi. Paikalliset heittävät kaikki roskat suoraan kadulle. Ekan kerran juna-asemalla käytyäni naureskelin julisteelle seinällä jossa mainostettiin jonkinnäköistä ”Vihreää päivää” jonka teemana oli, että heitä roskat roskikseen, älä kadulle…

Hostellille päästyäni kävin läpi ostoksia ja repesin nauramaan, kun tajusin kuinka pihiys on iskenyt taas päälle halvassa maassa. Jätin lukemattomia ostoksia tänään tekemättä, koska ne olivat maksaneet 20 rupiaa enemmän kuin olin valmis maksamaan. Eli siis 30 eurosenttiä liikaa… niih…

Tuntui, että olin himoshopannut ja käyttänyt mielettömästi rahaa koko iltapäivän ja loppupelissä olin käyttänyt alle 500 rupiaa jos kyytejä ei lasketa mukaan. Ostoksiin oli siis mennyt vähän reilu 8 euroa. Pitäisi vähän useammin suhteuttaa hintoja vastaavaan ostovoimaan suomessa.

Heittäydyin hetkeksi sängylle pitkälleen ja suunnittelin meneväni kattoterassille hörppimään chaita auringonlaskun ajaksi, mutta muistinkin, että pitää käydä ostamassa vielä juna-lippu sunnuntaille kohti Ajmer:ia. Ajmeristä pääsen puolentunnin bussimatkalla Pushkariin jonne olin suunnitellut meneväni alkuviikosta.
Reilun tunnin jonotuksen jälkeen sainkin lipun yöjunaan joka lähtee sunnuntai-iltana vanhan Delhin juna-asemalta. Reilun 8h matkalle lippu 2nd class sleeper luokassa jäi hintaa 197 rupiaa.

Junalippujen osto Delhin asemalla on oma lukunsa. Ulkomaalaisille on oma toimistonsa juna-aseman 2. kerroksessa. Matkalla sinne törmään kymmeniin ”virkailijoihin” jotka yrittää ohjata johonkin ”lipunmyyntitoimistoon”, josta he myisivät sitten samaan junaan saman lipun moninkertaisella hinnalla. Lipunmyyntitoimistossa pitää ensin ottaa lappu ja mennä jonottamaan infotiskille kysymään junan tietoja ja kirjata ne lappuun. Jos infotiskillä sattuu olemaan joku ja onnistut saamaan junan tiedot, sen jälkeen mennään seiniä epämääräisesti kiertävien penkkien jonoon  odottamaan vuoroa lipunmyyntitiskille. Ihmiset hyppivät jatkuvasti seuraavalle paikalle, kun jonon päässä olevat siirtyvät tiskille. Varsin erikoista ja sekavaa touhua. Lopulta saat junalipun ja voit maksaa sen. Pahimmassa tapauksessa jokin mättää ja pääset uudestaan infotiskille josta suunta on jonon perälle lippujonoon ja sama tunnin / tuntien jonotus voi alkaa uudestaan.

Lopulta pääsin takaisin majoitukseen junalipun kanssa ja kävin pitkäkseni. Vaikka ulkona onkin iltaisin melkoisen viileä niin palelti oudon paljon vaikka olin kääriytyneenä päivällä ostamaani sarongiin. Mittasin kuumeen ja pientä lämpöä näkyi olevan, 37.6. Vedin buranan naamaan ja kuulokkeet korville ja nukahdin melkein saman tien. Parin tunnin päästä herätessäni olo oli varsin hyvä joten suunnistin kattoterassin ravintolaan syömään. Koska päivällä olin shoppaillut maltillisesti niin päätin vähän revitellä ruuan kanssa. Ruuaksi valikoitui jonkinnäköinen paistettu puolikas kana kasvishöystöllä, palanpainikkeeksi Naan-leipää ja chaita. Tuli syötyä reissun tähän asti kallein ateria. Hintaa jäi melkein 4 euroa. Varmaan turha mainita, että ruoka oli jälleen kerran aivan suussa sulavaa.

Ruuan jälkeen kävin pyörähtämässä Main Bazar Streetin toisessa päässä MyBar:ssa iltaoluella. Baari oli melkoisen täynnä joten hetken kuluttua samaan pöytää istui korelainen heppu joka oli kanssa reissussa yksin. Vaihdeltiin reissukuulumisia ja kokemuksia oluen verran jonka jälkeen suuntasin takaisin majoitukseen.

Tätä riviä kirjoittaessa kello onkin jo melkein yksi yöllä eli kerkeän nukkua muutaman tunnin ennen kuin pitää herätä ja valmistautua lähtemään Agraan. Toivottavasti huomenna olisi jo terve ja jaksaisi kiertää Taj Mahal:ia.

Edittiä nykyhetkessä 26.2 illalla:

Olin lisäämässä tätä blogipäivitystä eräässä nettikahvilassa, kun normaalia hienommin pukeutuneempi intialainen mies tuli hyvällä englannilla esittelemään itsensä. Hän oli erään Bollywood-elokuvayhtiön edustaja ja kertoi, että ovat kuvaamassa elokuvaa 29. päivä lähistöllä ja tarvitsevat 10 länsimaalaista henkilöä johonkin pieneen sivurooliin. Yhtiö olisi maksanut ruuat, kyyditykset ja pienen summan rahaa esiintymisestä. Nyt harmittaa, että olen lähdössä parin tunnin sisällä Old Delhin juna-asemalle ja kohti Pushkaria. Olisi varmasti ollut mielenkiintoinen päivä ja olisihan se hienoa esiintyä oikeassa Bollywood elokuvassa. Lueskelin netistä, että tämä taitaa olla melkoisen yleistä intiassa, että haluavat länkkäreitä pieniin sivurooleihin. Kyllähän tuo ihan hauskaa oli koska, harvoinpa sitä tulee kohdalle tilannetta, että joku tulee ravintolan pöydästä värväämään elokuvarooliin.

Eilen tuli käytyä Agrassa Taj Mahallissa, mutta en ole kerennyt kirjottaa vielä muistiinpanoja puhtaaksi enkä käymään kuvia läpi joten niitä sitten seuraavassa blogipäivityksessä. Nyt pitää lähteä etsimään metroa, että pääsen Old Delhin juna-asemalle.