keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Viisumin metsästystä - Myanmar/Burma & Kiina

Aikaisemmassa blogikirjoituksessa sivusinkin, että tuli tehtyä melkoista viisumirumbaa välissä.

Myanmarin viisumi irtosi varsin helposti ja vaivattomasti, mutta Kiinan viisumia varten joutuikin jo täyttelemään lippulappuja jo hieman enemmän.

Netistä löytyi aika paljon ristiriitaista tietoa joten arvelimpas kirjoittaa viisumien hakemisesta Bangkokissa lyhyen postauksen.

Tilanne siis helmikuun alussa 2014:

Myanmarin viisumi Bangkokista

Myanmarin embassy löytyy Bangkokissa, kun menee skytrainilla Surasak BTS pysäkille ja lähtee kävelemään junan etenemissuuntaan katsoen oikealta puolelta "takaisin päin". Toisen risteyksen jälkeen vasemmalla puolella pitäisi näkyä jo seinässä laatta jonka avulla ovi löytyy helposti.

Ennen visiittiä kannattaa katsoa vielä http://www.myanmarembassybkk.com/?page_id=357 , että ei ole mikään juhlapäivä ja konsulaatti on auki.

Viisumihakemuksen jättöaika on 09-12 joten ei ole niin tarkkaa, että mihin aikaan sinne menee.  Itse taisin mennä joskus 11 jälkeen ja aikaa meni noin puoli tuntia.

Heti sisään mennessä on ohjeet teipattuna seinälle.

Toimintaohjeet

Ensimmäisenä pitää hakea lomake luukulta 4. Luukulle on kuitenkin pitkä jono joten kannattaa härskisti vain ohittaa jono vasemmalta ja pyytää lappua siitä. Ihmiset jonossa jonottavat myöhempää vaihetta varten.

Lippuluukku

Lomake on tälläinen http://www.myanmarembassybkk.com/wp-content/uploads/2013/07/APPLICATION-FOR-ENTRY-TOURIST-VISA.pdf

Lomakkeen eka sivu on normaalia kauraa, mutta siinä saattaa olla pari hämmentävää kohtaa.
Complexion tarkoittaa rotua. Eli vaikka white/european/nordic toimii useimmille suomalaisille.
Address in Myanamar: Monella reissarilla ei valmista majoitusta joten tähän kohtaa voi soveltaa yleispätevää Travellers Guesthousea. Tässä tapauksessa: Travellers Guesthouse, Yangon.

Seuraavalle sivulle pitää täyttää tiedot työhistoriasta. Helpoimmalla pääsee, kun kirjoittaa vaan Student ja jonkun yliopiston nimi.

Hakemukseen lätkäistää mukaan 2 kappaletta värillisiä passikuvia.

Tämän jälkeen mennään jälleen jonottelemaan luukulle 4 ja tällä kertaa ei ehkä kannata enää ohitella...

Lomakkeet virkailijalle ja vastapalloon tulee jonotuslappu jonka perusteella viisumi mennään maksamaan ja passi jätetään virkailijalle.


Jonotuslappu

Jengi venailemassa vuoroaan
Viisumin hinta riippuu kuinka nopeasti sen tarvitsee. Itse otin seuraavan päivän viisumin, koska oli kiire saada jätettyä passi Kiinan konsulaattiin.

Hinnat helmikuussa 2014

Seuraavana päivänä menin hakemaan viisumia. Tällä kertaa huomasin, että olisi kannattanut olla ajoissa.

Passin hakemiseen on varattu aikaa vain 1h joten jengiä oli aivan tajuttomasti. Tulin paikalle noin varttia vaille neljä ja jono oli niin pitkä, että piti jonottaa jonkun aikaa, että pääsin edes sisälle rakennukseen. Sisätila oli aivan täynnä jengiä ja jono mutkitteli pitkin huonetta, kuin pahinkin pyythoni. Lämpötila vastasi ruotsalaista saunaa.

Tunnin jonottelun jälkeen sain passin jossa komeili kuukauden oleskeluun oikeuttava viisumileima.

Seuraavana päivänä lähdin metsästämään Kiinan viisumia.



Kiinan viisumi Bangkokista

Olin lukenut internetistä etukäteen melkoisia kauhutarinoita miten jengiä on kyykytetty Bangkokin Kiinan konsulaatissa byrokraattisten paperinpyörittäjien toimesta, joten olin varautunut etukäteen varaamalla mukaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat paperit viisumia varten.

Konsulaatti löytyy Phra Ram 9 MRT pysäkin läheltä. Kun nousee metrosta ja katsoo IT Fortune Mall ostoskeskusta, on konsulaatti oikealla puolella n. 500 metrin päässä olevalla sivukujalla.

Kannattaa tarkastaa aukiolo mahdollisten juhlapäivien varalta http://www.chinaembassy.or.th/eng/
Samoilta sivuilta löytyy myös viisumin hakulomakkeet, mutta ainakin omalla kohdalla kyseiset lomakkeet olivat eri, mitä paikanpäällä jaettiin.

Viisumin hakuaika on 09-11:30 ja paikalla todellakin kannattaa olla ajoissa. Saavuin n.  09:30 maissa ja jono kiemurteli pitkälle talon ulkopuolelle asti. 11:30 jälkeen ei enää pääse hakemaan viisumia, mutta rakennukseen pääsee vielä sisälle jos on esittää vuoronumero eli on siis mahdollista käydä syömässä ja lämmittelemässä ulkona välillä. Kyllä, sisällä on ilmastointi. Kylmä ilmastointi.

Viisumijono
Jonottelun aikana virkailija kävi jakamassa viisumilappuja ihmisille, joten niitä kerkeää hyvin täytellä jonottaessa. Niitä todellakin kerkesi täytellä...

Itku meinasi päästä, kun viimein sisälle päästyäni sain käteen lapun jossa komeili vuoronumero 285 ja taululla luvut rullasi 30 paikkeilla.

Väkeä riitti
Netissä oli ollut monia listoja viisumia varten tarvittavista asiakirjoista. Konsulaatin seinältä löytyi vielä virallinen kappale.
Vaadittavat asiakirjat viisumiin
Viisumihakemukseen piti jälleen täytellä melkoinen määrä tietoja. Mm. yksityiskohtainen reittisuunnitelma missä aikoo käydä ja kuinka kauan viipuä missäkin. Googlettelin kännykällä jotain paikkoja ja lätkin niitä uskottavassa järjestyksessä suunnitelmaan.

Hain 30 päivän viisumia 2 maahantulolla, koska tarkoitus oli vierailla vielä myöhemmin Shanghaissa.

Noin viiden tunnin jonottelun jälkeen pääsin lopulta luukulle jossa oli erittäin tyly ja vittuuntuneen oloinen virkailija.

Loppupelissä tarvittavat paperit olivat:
  • Monisivuinen viisumilomake täytettynä
  • Kopio passin tietosivusta
  • Kopio thaimaan maahantuloleimasta
  • Kopio suomalaisesta opiskelijakortista (onneksi olin tajunnut internetin tekstien perusteella varautua tähän)
  • Lentoliput Kiinaan ja sieltä pois
  • Kopio hotellivarauksesta (olin varannut hostelworldista ekaksi yöksi majoituksen Cloudland hostellista)
  • Värillinen passikuva liimattuna paperiin
Näiden lisäksi olin ottanut mukaan viimeisen palkkakuitin töistä (koska sellainen oli sattunut mukaan eksymään) ihan siltä varalta, että olisivat kyselleet pankkitilin saldoa. Monessa netin tekstissä luki, että ovat kyselleet tietoja. Todellisuudessa virkailijoita ei taida paljon kiinnostaa eivätkä muutenkaan ymmärrä suomea. Pääasia siis, että on jokin lappu jossa on tarpeeksi isoja lukuja.

Muutenkin, kun mietti tilannetta, niin tarvittavat asiakirjat voisi tekaista varmasti photarilla 10 minuutissa ja menisi varmasti läpi. (lentoliput, tiliotteet, kopiot opiskelijakortista yms)

Paikanpäällä kävi ilmi, että jos maksaisi jollekkin matkatoimistolle 10-20 euroa ylimääräistä niin he hakisivat viisumin ja huolehtisivat itse kaikista tarvittavista asiakirjoista. Ei loppupelissä välttämättä huono diili, kun ottaa huomioon kuinka paljon aikaa kyseiseen prosessiin meni.

Päivän aikana näki myös varsin hajonneita ilmeitä, kun virkailija käännytti 4 tunnin jonottamisen jälkeen jonkun pois tiskiltä, koska puuttui joku yksittäinen valokopio. Tämän jälkeen uudestaan jonottamaan...

Jonotusta
Neljän päivän jälkeen menin hakemaan viisumia. Jälleen aivan tajuton määrä jengiä. Tällä kertaa olin sentään hyvissäajoin ja jono muutenkin liikkui nopeammin.
Viisumien haku on klo 15-16.

Viisumi maksettiin ensin yhdelle luukulle salin vasemmassa laidassa josta saatiin kuitti jonka perusteella seuraavalta kassalta sai kerättyä passin. Hintaa jäi 4 päivän odottelulla 1100 thb.

Tarkastin tiedot passista ja huomasin, että minulle oli myönnetty 15 päivän viisumi yhdellä entryllä. Kahteen entryyn olisi pitänyt kuulemma esittää myös toisen visiitin lentoliput ja majoitustiedot yms.
VMP.

Tälläistä tälläkertaa, toivottavasti on jollekulle hyötyä!

6 kommenttia:

  1. Hyvä tarina viisumien hankinnasta! Täytyy todeta, että itse hain tuossa viikko pari sitten Kiinan viisumia juurikin matkatoimiston kautta. Asustellaan Daegussa, Etelä-Koreassa. Homma meni tosi vaivattomasti, suosittelen kyllä todella käyttämään matkatoimistoa. En tiedä onko lentolippujen & reittisunnitelman esittäminen jotenkin riippuvainen siitä maasta, mistä haet viisumia, sillä en itse tarvinnut niitä. Tieto tarvittavista dokumenteista saatiin tietoon matkatoimistolta, jotka meillä oli seuraavat:

    - passi
    - passikuva, 1 kpl
    - opiskelija-status paperi vaihto-yliopistosta
    - sertifikaatti maahanmuutosta
    - itse viisumin hakemuslomake

    Hieman tosin epäilytti lähettää passi random-osoitteeseen Soulissa kun ei viitsinyt matkustaa about 200 km suuntaansa, mutta hyvin toimi!
    Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Jani, postauksestasi! Homma toimii edelleenkin samalla tavalla. Tänään jonotin Myanmarin suulähetystössä 1,5 tuntia jättääkseni viisumianomukseni. Toivottavasti huomenna selviän vähemmällä jonottamisella. Ja sitten maanantaina Myanmariin :)

    VastaaPoista
  3. Aivan loistavasti opastettu, mutta alussa lukiessani hermot jo koetuksella ohjeesi avulla, riippu tietysti mistä suunnasta tulet Surasak asemalle, mutta kokeillan arvalla ensin toista sit toista.

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvästä opastuksesta! Yritän tässä juuri päättää, mistä päin Bangkokia varaisin majoituksen. Onko esim Khao San Roadin läheltä helppo päästä skytrainin kyytiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KSR on klassinen reissupaikka majoittua, mutta ei ehkä paras jos tarkoitus on liikkua paljon Sky Trainilla. Khao San roadilta taisi maksaa jotain 60thb lähimmälle pysäkille joka oli MBK:n lähellä. Myös "keskustasta" eli Silomin lähettyviltä löytyy yllättävän halpoja majapaikkoja jos kävelee hieman pääkadulta sivummalle.

      Poista
  5. Hei,
    Loistavat ohjeet, kiitos paljon! Lahdemme nailla ohjeilla metsastamaan viisumia parin viikon paasta. t. reissarit Vietnamista

    VastaaPoista

Kommentoitavaa? Anna palaa!