maanantai 10. joulukuuta 2012

Thamelin kaduilla



9.12.2012

Lento Helsingistä Delhiin meni varsin leppoisasti vaikkakin kone lähti tunnin myöhässä johtuen jäänpoistosta ja viimehetkellä lentokoneessa sattuneesta sairastapauksesta. Finnair yllätti positiivisesti sekä ruuan , että tarjoilun suhteen. Ruoka oli intialaistyyppistä makoisaa kanasafkaa. Juomatarjoilu toimi koko lennon ajan ja sekös lämmitti kahden teekkarin mieltä. Lento kesti reilu 6h. 

Delhissä meillä oli reilu 5h vaihtoaika Delhi-Kathmandu lentokoneeseen joka lähti lähti 12.40 paikallista aikaa (sunnuntain puolella). Laurin kanssa oli tarkoituksena kummallakin ottaa pullo Jallua mukaan reissuun tarkoituksena ottaa kuvia “Jallu around the world” ryhmään. Ostin omani Helsinki-Vantaan tax freesta. Mentäessä turvatarkastukseen Kathmandun lennolle kävikin ilmi, että koska tax free myyjä ei ollut pakannut pulloa sinetöityyn pussiin niin en saanut viedä sitä lentokoneeseen. Se omasta pullostani sitten. Harmitusta helpotti ajatus siitä, että Laurilla oli toinen pullo joka oli pakattu ruumaan menevään rinkkaan ja siten menisi ainakin Nepaliin asti.

Delhin kentältä

Delhi-Kathmandu lento meni nopeasti, alle 2 tuntia. Lähes heti lennon alkamisen jälkeen horisontissa alkoi siintää pilvien yläpuolelle kohoavat vuoret jotka vain kasvoivat, kun lähestyttiin Nepalia.
Lentokoneesta päästäessä ensimmäinen ihmetyksen aihe oli lentokentän pienyys ja rauhallisuus. Kyse oli kuitenkin maan päälentokentästä. Kathmadussa elelee 0,8 miljoonaa ihmistä.

Täyteltiin viisumipaperit ja maksettiin 30 päivän viisumista 40 dollaria. Rinkkoja hakiessa Lauri huomasi heti pistävän Jallun hajun. Lasipullo oli hajonnut matkan aikana samalla hajoittaen kaikki Jallu around the world suunnitelmat…

Aikaisemmin oltiin sovittu kaverimme Mikon kanssa, että tavataan Hotel Silver Home nimisessä majatalossa heti, kun hän kerkeää Bangladeshista Nepaliin. Meillä piti olla myös tyyppi hakemassa lentokentältä, mutta jonkun aikaa lentokentän edessä pyörittyämme todettiin että ei taida olla kyytiä. Hetken aikaa kyseltiin hintoja taksille lentokentältä Thamelin kaupunginosaan missä majapaikka sijaitsi. Suurin osa kuljettajista pyysi 500-600 intian rupiaa. Lopulta maksettiin kyydistä 350 rupiaa eli n. 3,1 euroa.

Taksissa tuli todettua, että Googlen joku aika sitten lanseeraama offline maps + gps toimi loistavasti. Latasin suomessa valmiiksi puhelimeen koko Kathmandun tiekartastot ja nyt olikin kätevä seurata puhelimen näytöltä auton etenemistä kohti Thamelia. Liikenne yllätti rauhallisuudellaan. Olin odottanut jotain Intian tyyppistä kaaosta, mutta nyt liikenne oli todella rauhallista ja leppoisaa.

Majapaikasta saatiin 3 hengen huone pienen neuvottelun jälkeen hintaan 800 rupiaa (7,1e) mikä ei todellakaan ole paha hinta 3 hengen majoituksesta lämpimällä suihkulla, länsimaisella wc:llä ja alakerrassa olevalla langattomalla netillä.

Hotel Silver Home, meidän huone

Kannettiin rinkat huoneeseen ja suunnattiin lähes samoilla vauhdeilla suoraan syömään läheiseen ravintolaan. Koko reissun aikana ei ollut tullut nukuttua yhtään joten kumpikin alkoi muistuttaa jo zombieta ajatuksenjuoksultaan.

Iloisena seikkana tuli huomattua, että ruoka on Nepalissa todella halpaa. Aterian saa halvimmillaan alle eurolla ja 0,66L kokoinen Everest olutkin kustansi ravintolassa vain 2,7e.

Ruokailun jälkeen oli mahtava päästä kuosittautumaan matkustamisesta suihkuun. Majoitushuone itsessään on varsin kylmähkö joten lämmin suihku pelasti nyt päivän.

Nukkumaan tuli mentyä seitsemän jälkeen illalla ja nyt kirjoittelenkin tätä blogia kellon näyttäessä 3 aamuyöllä. Hieman on uniryhmissä vielä korjaamista...

10.12.2012

Viimeyönä herättiin Laurin kanssa kumpikin vähän kahden jälkeen. Unirytmit olivat aivan sekaisin. Pari tuntia tuli oltua koneella sekä kuunneltua musiikkia. Lopulta rupesi väsyttämään kuitenkin sen verran, että pystyi nukkumaan uudestaan. Aamulla herättiinkin sitten 12 jälkeen seuraavan kerran eli tuli nukuttua  n. 15 tuntia yhteensä.

"Aamusta" suunnattiin kaupungille ja syömään. Safka Nepalissa on mielettömän hyvää. Päivä meni aika pitkälti kaupungilla kävellessä ja tuotteiden hintoja vertaillessa.  Tuli hankittua mm. jodi-tabletit veden puhdistukseen sekä alumiininen juomapullo (3,5e).


Thamelin katuja


Thamelia

Katuja kierrellessä tuli huomattua, että Thamelissa kaikki kadut ovat täynnä liikkeitä jotka myyvät piraatti-trekkivaatteita. Onnistuttiin löytämään lopulta muutama liike jotka myivät aitojakin vaatteita. (Saatiin vahvistus sekä netistä, että eräältä Austraalialaiselta tyypiltä joka on asunut täällä jo vuosikymmenen verran). Päädyttiin lopulta Marmolin liikkeeseen josta bongasin kuoritakin itselleni. Kyseinen takki oli normihinnaltaan 4990 rupiaa, mutta nyt niitä oli vain muutama jäljellä joten olivat tarjouksessa -50% ja siten sain oivan kuoritakin n. 40e hintaan. Bongasin myös eräästä liikkeestä Nortfacen kuoritakki-kopion hintaan 7e. Voi olla, että ennen Nepalista lähtöä käyn hankkimassa myös kyseisen kopion, koska sen hinta/käyttöarvo on kuitenkin erinomainen.




Trekkitakki
Päästiin kaupungilta takaisin majapaikalle, kun huomattiin eteisaulassa tuttu rinkka. Kaverimme Mikko oli juuri saapunut Bangladeshista Nepaliin ja majapaikkaamme.
Oli mielettömän mukava nähdä monen kuukauden jälkeen. Tutustuttiin samalla Mikon austraaliaiseen kaveriin joka lähtee kanssamme trekkailemaan Annapurnalle.

Suunnattiin nopeiden kuulumistenvaihtamisien jälkeen läheiseen ravintolaan syömään mikä oli bongattu jo päivällä, kun kierreltiin pitkin Thamelin katuja. Raflassa tilattiin safkaa vähän reilummalla kädellä ja tälläkään kertaa ruoka ei ollut pettymys. Tuli syötyä paras jakki-pihvi mitä olen ikinä syönyt.  Hintaa pihville jäi alle 4 euroa. 

Huomenna olisi tarkoitus käydä ostamassa talvimakuupussit sekä käydä katsomassa Kathmandun nähtävyyksiä. Keskiviikkona on tarkoitus suunnistaa vuoristoon.