lauantai 7. elokuuta 2010

Matkalle kaemmas ja pidempään!

Torstai 05.08.2010

Noniin, viimeisimmästä kirjoituksesta onkin venähtänyt jo hyvä tovi. Tarkoitus oli kirjoitella blogiin vielä yksi kappale palattuani suomeen, mutta se "hieman" jäi. Myöhemmin ei enää viitsinyt kirjoitella, kun oli kulunut jo niin pitkä aika paluusta.

Lyhykäisyydessään... Paluu oli pitkä. Matka Bangkokista kotiin Lappeenrantaan kesti päälle 34 tuntia. En enää muista tarkalleen. Viimein saavuttuani kämpilleni Skinnarilaan, oli mahtava fiilis heittää kamat nurkkaan, mennä lämpimään suihkuun ja sitte nukkumaan puhtaisiin lakanoihin. Onneksi tuli lähtiessä vaihdettua puhtaat lakanat.

Rinkka pysyi nurkassa osittain purettuna melkein kaksi  viikkoa. Jotenkin sitä varmaan alitajuisesti ei halunnu vielä hyväksyä sitä, että reissu on ohi vaan halusi pitkittää fiilistä.

Aikaisemmin minulla oli ollut suunnitelmissa lähteä opiskelijavaihtoon Kuala Kumpuriin Malesiaan, mutta muiden siellä olleiden kertomuksien perusteella rupesin harkitsemaan Bangkokia Thaimaassa. Viimeistään tämä reissu sai minut vakuuttumaan, että Bangkok olisi parempi vaihtoehto. Olihan vaihto-ohjelmakin yli 1000e halvempi.

Keväällä sitten ilmoittauduin Asia Exchangen kautta vaihtoon Bangkokiin, Thaimaaseen.

Vähän ajan kuluttua tulikin hyväksymiskirje Kasetsart Universityyn lukemaan kauppatieteitä. Pääaineeni Lappeenrannassa on tietoliikennetekniikka, mutta vaihdon aikana käytävillä kursseilla olisi tarkoitus kuitata kauppatieteiden sivuaine tutkintooni.

Kun kerta näin kauaksi tulee lähdettyä niin tässähän on hyvä sauma matkustella vähän enemmän. Niimpä varasinkin lennot siten, että Alustava paluupäivä on vasta 4.4.2011. Nopeaseti laskettuna siitä tulee siis 252 reissupäivää. Tarkoituksena olisi lähteä vaihdon loputtua joulukuun puolessa välissä Kaakkois-Aasian kierrokselle. Potentiaalisia paikkoja on Thaimaan lisäksi ainakin Laos, Kambodza, Vietnam, Hong Kong, Singapore, Macau, Indonesia, Malesia ja Filippiinit. Pitää sitten lähempänä katsoa minne kaikkialle neljässä kuukaudessa kerkeää. Ei ole kuitenkaan kiva reissata liian kiireellä aikataululla.

Kevään ja kesän aikana tuli läheteltyä suuri määrä papereita ja odoteltua byrokratian suurten, mutta kankeiden rattaiden pyörähtelyä.

Tuli haettua stipendiä koululta (jota en koskaan saanut), hankittua tarvittava viisumi, kilpailutettua vakuutukset, alivuokrattua asunto Lappeenrannasta, tehtyä postinkäännöt ja ilmoitukset maistraattiin, haettua opintotukia ulkomaille ja muuta vastaavaa säätöä.

Kesällä tuli hankittua myös muutamia reissuvarusteita edellisten lisäksi, kuten laadukas sukellusmaski, ultrakevyt sateen- ja tuulenkestävä takki, permitriinikäsitelty moskiittoverkko ja järjestelmäkamera sekä uripullo. Uripullo eli kusipullo tuli hankintaan, koska viimereissulla tuli huomattua, että aasialaiset eivät kuse. Bussit sahaavat pitkin karuja hiekkateitä pahimmillaan yli 4h putkeen ilman taukoja ja mikäli bussissa olisikin vessa niin se on rikki. Ainakin meikäläiselle, joka EI omaa ns. seurapiirirakkoa, kyseinen pullo takaa helpotuksen pitemmilläkin matkoilla.

Vakuutuksista vielä sen verran, että usean yhtiön kilpailuttamisen jälkeen päädyin ottamaan matkavakuutuksen Pohjolasta joka tarjoaa Eurooppalainen matkavakuutusta. Samalla vaihdoin kaikki muutkin vakuutukset samaan yhtiöön jolloin säästöä keskittämisestä syntyi toista sataa vuodessa. Kyseisen matkavakuutuksen lisäksi hankin erillisen sukellusvakuutuksen joka kattaa kaikki mahdolliset painekammiohoitoa myöten. Sukellusvakuutus irtosi Divers Alert Networkin kautta hintaan 58e vuosi joka on kirkkaasti halvempi kuin minkään suomalaisen vakuutuksen kylkeen pakosta otettava urheilulisä joka kattaa laitesukelluksen,

Tsädäm. Paluu nykyhetkeen.

Viimeinkin odotettu päivä koitti. Vieläkään tätä kirjoittaessa ei tunnu, että olisi lähdössä pitemmälle matkalle. Vaikka aloitin vaihtoon ja reissaamiseen liittyvät järjestelyt jo keväällä, silti iski viimehetken stressi, kun tuntui että n+1 asiaa oli vielä hoitamatta. Onneksi sain ainakin suurimman osan asioista hoidettua ja ainakin tärkeimmätkin tavarat pakattua rinkkaan ja reppuun.

Pakkaamisessa uskomattoman suuri apu oli aikaisemman reissuni alussa tekemä lista josta nyt pystyin katsomaan rautalankamallin ja muokkaamaan sitä tarpeen mukaan. Nyt tavaraa tuli viimereissua enemmän, koska reissussakin on tarkoitus olla 7-8kk pitempään. Silti sain pakattua tavarat siten, että rinkka painoi tavaroineen 11,8kg ja tilaa on vielä ihan kivasti. Lista tämänkin reissun pakkailuista on olemassa, mutta jäi välitettavasti toiselle tietokoneelle suomenmaassa.

Tälle reissulle päätin ottaa myös läppärin mukaan, että on helpompi päästä nettiin käsiksi eri mestoilta. Niin ja tarvittaessa pystyy syksyllä tekemään myös jotain kouluun liittyviä juttujakin.

Kaikki tuo tulikin kirjoiteltua junamatkalla. Aikaa nimittäin riitti sillä empä ole ennen matkustanut Savonlinnasta Helsinkiin yli 6 tuntia. Nyt syy ei pelkästään ollut VR:n vaan edellisenä yönä riehunut myrsky joka oli kaatanut taas puita linjoille.

Lopulta selvisin kuitenkin ajoissa oikeaan lentokoneeseen ja matkalle kohti Bangkokia.

Perjantai 6.8.2010

Lento meni aikataulun mukaisesti. Kesti 10h. Pakko heti alkuun kritisoida, että Finnair häviää ihan heittämällä palveluntasossa Turkish Airlinelle millä matkustin viimeksi. Ruoka oli huonompaa, juomatarjoilu konkreettisesti huonompaa, matkavarustukset (matkalle jaettavat accessoryt) pienempiä... Noh, kyllä silti oli mukavampi matkustaa suoralla lennolla ilman 6h lentokenttävenailuja.

Bangkokin lentokentällä kaikki menikin jo edellisestä kerrasta tutulla rutiinilla ja selvisin ennätysajassa koneesta maahantuloselvitykseen. Passi ja maahantulokaavake virkailijalle ja hymyilemään kameraan joka napsaisee jokaisesta tulijasta kuvan. HETKINEN!!! Pöydällä oli pienen kissan kokoisin kirjaimin teksti TRAINEE. Tästä syntyi välittömästi fiilis, että nyt pitää olla tarkkana, jotta kaikki menee minun kannalta oikein. Sain passin leimattuna käteen ja rupesin vielä varmuudeksi em. syystä tarkistamaan leimoja. Se piilevä 7. aisti ei mennyt pieleen – maahantulovirkailija oli lätkäissyt normaalin suomen kansalaisille annettavan 30pv maassaolo-oikeuden. Kyselin asiasta ja siinä vaiheessa vasta virkailija huomasi, että passin eräällä sivulla oli vuoden multi-entry stundet visa. Tarvittavat korjaukset leimoihin ja nyt passissa komeili 3kk maassaolo-oikeus. Näiden 3kk aikana tulee imigration-officeen viedä koulusta lappu jossa todistetaan, että olen oikeasti opiskelemassa ja sitten saan taas seuraavat 3kk lisää. Onneksi tuli tarkistettua leimat passista. Olisi ollut varsin ikävä käydä selittelemään viranomaisille, miksi olen oleskellu maassa 2kk leimaa pitempään.

Helsinki-Vantaalla olin tavannu Laurin joka tuli samaan vaihto-ohjelmaan opiskelemaan kuin minäkin. Otimme taksin keskustaan ja keskustassa hajaannuimme kumpikin omaan majoituspaikkaan. Otin taksin ja lähdin suunnistamaan kohti Royal Hotel Bangkokia johon olin etukäteen varannu yhden yön, viimekerrasta oppineena kuinka väsynyttä majapaikan etsintä on pitkän lennon jälkeen.

Thaimaan ”kuuluisat” ruuhkat näyttivät nyt todelliset kyntensä ja 3h kentältä lähtemisen jälkeen pääsin viimein hotellille ja tässäkin tapauksessa kävelin vielä viimeiset 1,5km itse, koska autot olivat tunnin aikana edenneet noin 100m. Todella suuri plussa oli aivan mahtava taksikuski. Kyseinen heppu puhui Thaimaan mittakaavalla varsin hyvää englantia ja toimi turisti-oppaana pitkin matkaa. Näytti paikat missä taannoinen kapina oli ja missä ostoskeskuksia oli poltettu, kertoi parhaat reitit ja kulkutavat tulevien reittien välillä (esim. Koulu-keskusta) sekä kerkesi mainita missä on parhaat ring-side paikat Lumpini Stadionin viikonloppuisissa Thai-boxing matseissa.

Ainoa ongelma tälläisissä symppiskuskeissa on aina, että tekee mieli ”tipata” kohtuuttomia summia, koska 3h aikana kerkee tutustua varsin paljon ja käydä läpi monta seikkaa. Hillitsin silti itseni ja annoin vain 50bahtia eli noin euron ”hyvän kuskin lisää”.

Aikaa siitä, että lähdin Savonlinnasta kotoa ja pääsin Bangkokissa hotellille kesti noin 27h. Olin varsin väsynyt.

Nyt on aika kuosittautua reissusta lämpimällä kylvyllä hyvän musiikin ja kylmän Changin kera. (Kyllä äiti, otin vain yhden.) Palaillaan.



(teksti tuli vähän myöhässä nettiin, kun en ole päässyt käsiksi vähään aikaan. Riistohintaa en maksa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoitavaa? Anna palaa!