lauantai 20. helmikuuta 2010

Vedenalaiseen maailmaan

Illalla tein päätöksen repäistä hieman ja ilmoittautua PADI Open Water diver - laitesukelluskurssille.

Aamulla herätys klo 08.15 ja suunta kohti sukellusfirmaa. Luotin aikaisemmin tapaamiini suomalaisiin ja valitsin Golden Diversin joka oli Crystal Diversiä huomattavasti pienempi. Päätös osoittautui loistavaksi sillä olin ainut kurssin osallistuja kyseisenä päivänä joten sain yksityistä opetusta. Tyypit Golden Diversissa ovat todella rentoja ja opetus on laadukasta.

Aamu käynnistyi oppitunnilla jossa käytiin perusasioita läpi katsomalla dvd:tä sekä käymällä läpi harjoituksia.
Ennen puoltapäivää lähdettii sukelluskoulun veneelle ja suunta kohti jotain sukelluspaikkaa.

Laivalla oli myös edellisenä päivänä sukelluskurssin aloittanut itävaltalainen pariskunta, kiinalainen tyttö sekä pari muuta sukelluskoulun henkilökuntaa

(tähän välikommentti: Makailen juuri tätä kirjoitellessa guesthousen terassilla ja tarjoilija toi just tuoreen kookospähkinä avattuna eteeni. Lämmin tuuli puhaltaa, ei hyttysiä, letkeä musiikki soi ja makea kookosmaito valuu kurkusta alas. Elämä on ihanaa.)

Matkalla sukelluspaikkaan kävimme läpi sukelluslaitteiden osat ja niiden toiminnan, kokoamisen ja purkamisen. Alkuun uimme rantaan ja noin metrin korkuiseen veteen jossa opeteltiin perusasioita. Maskintyhjennysta, regulaattorin tyhjennysta yms. Alku meni varsin vauhdilla, koska suuri osa asioista oli tuttuja johtuen aikasemmasta sukellusharrastuksestani perusvälineillä.

Harjoittelujen jälkeen syötiin laivalla kevyt lounas ja sen jälkeen lähdettiin sukeltamaan.
Ensimmäinen sukellus oli 12 metriin ja kesti 40min. Sukeltamisen tunne on aivan sanoinkuvaamaton, kun voi samaan aikaan hengittää. Aluksi kyllä pelotti pelotti hieman, koska vedessä paniikki iskee kovin helposti jos ei tiedä mitä tekee missäkin tilanteessa.

Ekalla sukelluksella en kerennyt hirveästi nauttimaan itse maisemista, koska suurin huomio meni kaikkien elintärkeiden perusasioiden muisteluun sekä nosteen (buoyancy) hallinnan opetteluun. Kokemus oli silti mahtava.

Sukelluksen jälkeen takaisin sukelluskoululle ja teoriaopintojen pariin.
Lopulta päivälle tuli mittaa 10h. Illalla olin aivan rättiväsynyt.

Illalla käytiin vielä samassa rantaravintolassa syömässä, kuin edellisenäkin päivänä.

Aamulla herätys taas 8.15 ja aamutoimien jälkeen suunta kohti sukelluskoulua. Aamu alkoi samalla kaavalla, kuin eilenkin. Ensin teoriaa, pieniä välikokeita ja ennen puolta päivää laivalle ja kohti sukelluspaikkaa. Ensin suunnistettiin taas matalaan veteen harjoittelemaan lisää sukeltajan perustaitoja. Kerrattiin edellisen päivän opitut asiat sekä käytiin lisää uutta asiaa. Tänään harjoituksia olikin varsin paljon ja sain nosteenhallinnasta jo varsin hyvän tuntuman.

Jälleen kevyt lounas ja sitten pidempi sukellus. Tällä kertaa sukelluskohteena oli White rocks niminen paikka. Sukellettiin jälleen 12 metriin ja sukellukselle kertyi mittaa 45min.
Nyt pystyin jo keskittymään enemmän näkymiin jotka olivatkin aivan upeita. Sukellettiin jonkunlaisella koralliriutalla jossa oli aivan tajuton määrä kaloja. Valehtelematta voin väittää, että kaloja oli ainakin miljoona. Oli jännä tunne sukeltaa kalaparven keskellä jossa oli satojatuhansia parin sentin mittaisia kaloja. Joukossa uiskenteli myös isompien kalojen parvia sekä muita yksittäisiä isompia kaloja. Yksi komea näkö oli yli 30cm halkaisijaltaa oleva lehtikala.
Tunne oli, kuin olisi sukellellut järjettömänkokoisessa akvaariossa. Ympärillä kuului vai tasainen kohina ja näkymät olivat kuin telkkarista, paitsi, että vielä realistisemmat.

Sukellus meni hyvin ja sen jälkeen takaisin laivaan ja kohti sukelluskoulua.
Vasemmalla sukelluksenopettajani, englantilainen Oliver. Keskellä toinen sukellusopettaja, austraalialainen Steve.


Viimeinen teorian oppitunti ja sen jälkeen suoritin PADI:n virallisen loppukokeen. 50 kysymystä joista 75% piti olla oikein läpäistääkseen. Läpäisin testin heittämällä saaden 46 kysymyksistä oikein.

Huomenna on vielä 2 kappaletta sukelluksia ja tarkoitus olisi mennä 18 metriin. Oliver ja Steve puhuivat, että kyseisessä sukelluspaikassa tähän aikaan kuusta voi "hyvällä" tuurilla nähdä haita. Saas nähdä kuinka käy.

Ennen sukelluskurssia en osannut edes kuvitella kuinka paljon laitesukellukesen liittyy teoriaa ja asioita joita on osattava ja otettava huomioon. Yleensä vain luullaa, että laitetaan sukelluslaitteet päälle ja hypätään veteen sukeltamaan.

Varsinkin sukellussyvyyksiin ja turvarajoihin ja -aikoihin liittyy paljon teoriaa.

Tulipas taas kirjoiteltua. Nyt on paras siirtyä riippumattoon relaksoitumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoitavaa? Anna palaa!